Ik neem je mee in mijn zoektocht naar wat intuïtie is, en hoe er zowel wetenschappelijk, psychologisch als spiritueel naar wordt gekeken.

Er is in de afgelopen jaren veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar onbewuste processen in de hersenen, waaruit blijkt dat intuïtie wel degelijk bestaat en van groot belang kan zijn. Daaruit blijkt dat beslissingen op basis van je intuïtie net zo goed of zelfs beter uitpakken dan besluiten waarover je alle voor- en nadelen op een rijtje hebt gezet. Maar wat betekent intuïtie nou eigenlijk? En is je zesde zintuig een bovennatuurlijke gave of een aantoonbaar verschijnsel?

Intuïtie zou je kunnen beschrijven als een plotselinge ingeving of een inzicht. Een duidelijk gevoel zonder te weten waarom het opkomt of waar het vandaan komt. Het is een ingeving die sterk genoeg is om naar te handelen.

Intuïtie wordt in de psychologie ook wel omschreven als een onbewuste ingeving. Het gevolg van bepaalde gedachtegangen en waarnemingen. Dit in tegenstelling tot het bewuste waarnemen. Dit klinkt misschien vaag, maar gaat uit ervan dat je je voor het grootste gedeelte van de tijd niet bewust bent van je handelingen. Je doet namelijk de hele dag door allerlei handelingen die je al heel vaak hebt gedaan (zoals lopen of fietsen, brood smeren), zonder er bewust bij na te denken. Al deze vaardigheden, observaties en daarmee ook overtuigingen en patronen zijn opgeslagen in je onderbewuste. Dit zorgt ervoor dat je meer ruimte overhoudt voor zaken die veel concentratie vragen of waar je goed over na wilt denken.

Het gaat om een snelle en gevoelsmatige manier van beslissen en handelen die niet voortkomt uit eindeloos evalueren en afstreeplijstjes maken. Je intuïtieve ingevingen helpen je om in een moeilijke situatie snel een beslissing te nemen. Je hoeft minder na te denken en daardoor blijft er in je hersenen meer ruimte over voor andere zaken die onze aandacht nodig hebben.  Het geeft vaak een goed gevoel om naar je intuïtie te handelen omdat het sneller gaat dan alles afwegen. Op basis van ervaring kunnen onze emoties in een oogwenk bepalen wat goed is en wat niet. Als we dus meer ervaringen opdoen en onze emoties begrijpen, kunnen we onze intuïtie verbeteren.

En daar wordt het gelijk interessant. Want klopt je intuïtie altijd en leidt het altijd tot de juiste beslissingen? Nee helaas niet. Ervaringen kunnen onze intuïtie verbeteren, maar ook beïnvloeden. Zo kan een situatie het gevoel oproepen dat iemand dezelfde situatie al eerder heeft meegemaakt (het zogenaamde deja-vu) of kan alleen al een naam of een bepaald uiterlijk je aan iemand doen denken die je niet mag. Dit kan leiden tot een negatief gevoel wat je dan “verkeerd” interpreteert. Bij mensen die zich wat sneller angstig of onzeker voelen, kan het ook voorkomen dat deze gedachten en gevoelens snel worden opgeroepen. Een instinctieve reactie (de neiging om te vechten, vluchten of bevriezen) kan dan verward worden met je intuïtie.

Intuïtie wordt in de wetenschap dus vooral gezien als een bron van informatie en een aanvulling op je rationele denken, die ontstaat door het opdoen van ervaringen.

Meer spiritueel bekeken wordt intuïtie vaak beschreven als een innerlijk weten of een innerlijke kompas. En vooral die laatste beschrijving vind ik erg mooi. Een kompas is namelijk afgestemd op een doel. Een daadwerkelijk kompas is afgestemd op het noorden. Een innerlijk kompas is afgestemd op jouw eigen pad. Jouw pad naar wat voor jou de hoogste bedoeling is. Het geeft dus richting aan je leven. Door middel van gevoelens en voorgevoelens. En net zoals een gewoon kompas kun je ervoor kiezen om ernaar te luisteren of om een andere richting op te gaan.

Hoe meer keuzes je maakt die voor jou goed voelen, dus zonder te kunnen uitleggen waarom dit zo is, hoe dichter je bij jezelf blijft en hoe blijer je uiteindelijk bent.

En dat is precies het effect van naar je intuïtie luisteren: dat je het niet meer nodig hebt om alles onder controle te houden, dat je je grenzen goed kan aangeven, dat je kan aanvoelen wat je echt nodig hebt, dat je kan omgaan met je eigen energie, dat je je echt goed kan voelen over jezelf en dat je kan doen wat je altijd al graag wilde doen. Oftewel een gevoel van verbondenheid met jezelf en met de ander, vertrouwen in jezelf, in de ander en in je pad. En als laatste voldoening en dankbaarheid.

Wil je meer op je intuïtie vertrouwen dan is alvast een belangrijke tip: laat even je bewuste denken los. Parkeer het. Neem eerst alle informatie in je op en ga dan iets anders doen waardoor je afgeleid bent. Dan weet je zeker of je handelt vanuit intuïtie of vanuit angst.

Hoe je kan bereiken dat je meer naar je intuïtie kan luisteren? Ik heb de manier hiertoe opgedeeld in 5 stappen die ik graag met je deel in het intuïtiewebinar.